Uusimmassa Kirkkomusiikkilehdessä asiaa mm. muusikoiden hyvinvoinnista.

Vuoden 2022 viimeinen Kirkkomusiikkilehti on ilmestynyt. Lehden teemana on hyvinvointi. Tampereella on tehty projekteja, joissa tuetaan esimerkiksi ikääntyneiden hyvinvointia musiikin keinoin. Suomen Musiikkilääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Valtasaari kertoo tutkimustyöstään muusikoiden hyvinvointiin liittyen. Tässä lehdessä on esittelyssä Lappeenrannan seurakuntien nuorisosoittokunta.

Kirkkomusiikki-lehden voi lukea paperilla (tilaukset skml@skml.fi) tai diginä (https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/kirkkomusiikki/4-2022/327483.html)

Kuva: Reko Tammi
Kuvassa Elisa Murtoperä ja Teemu Suominen. Kuvattu Haapaveden kirkossa.

Hae nyt Kirkkomusiikkiliiton tukea alueellisten koulutusten ja tapahtumien järjestämiseen

Tukea vuoden 2023 tapahtumille haetaan tällä verkkolomakkeella. Hakuaika päättyy 11.11.2022 klo 16.
Vuodelle 2023 myönnetään tukia alueellisiin koulutuksiin, laulujuhliin sekä muihin tapahtumiin. Myönnetyt tuet ovat tyypillisesti joitakin satoja euroja per tapahtuma.
Vuoden 2023 tuissa pyritään kannustamaan lapsikuorojen ja lasten musiikkiryhmien mukaan ottamiseen piirien ja seurakuntien tapahtumiin. Mikäli tapahtumassa on mukana lapsikuoro tai lasten musiikkiryhmä maksetaan tuki kaksinkertaisena.
Vuoden 2023 tapahtumatukien myöntöperusteet:

Kirkkomusiikkipiirien tapahtumille myönnetään 100 € toiminta-avustus, kun tapahtumasta on
1) tehty hakemus SKML:n liittohallitukselle ilmoitetun hakuajan puitteissa ja
2) annettu toteutuneen koulutuksen lomake kalenterivuoden loppuun mennessä.
Tätä tukea kukin piiri voi saada kalenterivuodessa enintään 200 € eli kahteen tapahtumaan.
Tätä toiminta-avustusta voidaan antaa myös SKML:n seurakuntajäsenten tapahtumille.

Mikäli tapahtumassa on mukana lapsikuoro tai muu lasten musiikkiryhmä maksetaan tuki kaksinkertaisena.

Kirkkomusiikkipiirin hallitus voi myös myöntää yhdelle tapahtumalle ns. suuren tapahtuman tuen, joka on enintään 1000 euroa. Tuen myöntämistä arvioitaessa huomioidaan tapahtuman laajuus, sisältö ja alueellinen/kansallinen merkittävyys.

Lisäksi tapahtumille voidaan myöntää korotettua tukea 50 – 500 €
a) tapahtuman sisällön perusteella
b) suuren osallistujamäärän perusteella
c) pitkien välimatkojen perusteella
d) pitkän keston perusteella
e) jonkin muun perustellun syyn johdosta
Tätä korotettua tukea voidaan antaa myös SKML:n seurakuntajäsenten tapahtumille.

Toteutuneesta koulutuksesta etukäteen myönnetty koulutustuki lunastetaan tällä lomakkeella.

Kaikille Kirkkomusiikkiliiton taloudellisesti tukemille jäsenten tapahtumille on alustavasti varattu rahoitusta myös STEP-opintokeskuksen kautta. Jos tapahtumassa on kyseessä koulutus, muistathan hakea tapahtumalle myös STEP-opintokeskuksen tuen! Lisätietoja täällä.

Kirkkomusiikki-lehdessä pohditaan, mikä musiikki sopii kirkkoon

Kirkkomusiikki-lehti 3/2022 on ilmestynyt. Lehden teemassa tällä kertaa näkökulmia siihen, millainen musiikki sopii kirkkoon. Mukana tuttuun tapaan myös paljon muuta: muun muassa kirkon vauvamuskarit, Helsingin musiikkitalon urut,  kokemuksia kanttori-viestijän toimesta sekä terveisiä Kirkkomusiikkiliiton vuosiseminaarista. Mikä juttu kiinnostaisi sinua nyt?

Kirkkomusiikki-lehden voi lukea paperilla (tilaukset skml@skml.fi) tai diginä (Kirkkomusiikki 3/2022 – Lehtiluukku.fi).

Kuva: Kirkon viestintä, Pentti Mansukoski

Kirkkomusiikin päivää vietetään sunnuntaina 25.9.

Päivää juhlitaan eri puolilla Suomea mitä moninaisimmin tavoin. Tässä muutamia poimintoja:

Hyrynsalmen seurakunnan kanttori Matti Jantunen soittaa urkukonsertin kirkkomusiikin päivänä Hyrynsalmen kirkossa klo 14.

Puolangan seurakunnassa päivää vietetään iltamusiikin merkeissä Puolangan kirkossa klo 17. Iltamusiikissa esiintyy mm. kirkkokuoro, naiskvartetti ja nokkahuilukvartetti. Ohjelmassa myös yhteislaulua.

Jokioisten seurakunnassa kirkkokuoro on mukana juhlapäivän messussa.

Ähtärin seurakunta julkaisee Facebook-sivuillaan Youtube-videon, jossa laulavat seurakunnan kirkkoherra, kappalainen, kanttori ja talouspäällikkö!

Kemijärven kirkossa taas vietetään Kiitos isänmaasta -sävelhartautta, jossa esiintyvät muun muassa Kemijärven kirkkokuoro, miesten lauluryhmä ja kanttori Anni Pätsi. Tilaisuudessa kerätään kolehti yhteisvastuukeräykselle.

Savonlinnan seurakunnassa on kirkkomusiikin päivänä urku auki! Kaikki kiinnostuneet pääsevät kokeilemaan urkuja kanttorin opastuksella Savonlinnan tuomiokirkossa klo 12-13, Kerimäen talvikirkossa klo 11-12 ja Savonrannan kirkossa klo 11-12.

Joensuun Rantakylän kirkossa kirkkomusiikin päivää juhlistetaan Yhdessä-konsertilla, jossa esiintyvät gospel-ryhmä Arepa, Canzonetta-kuoro, Joensuun Mieslaulajat, Lauluyhtye Mysterium ja PaReMPi-kvartetti.

Mänttä-Vilppulan seurakunta ottaa kirkkomusiikin päivään varaslähdön jo lauantaina 24.9., jolloin Vilppulan kirkossa on Mäntän ja Vilppulan kuorojen yhteinen konsertti klo 16. Konsertin johtaa kanttori Kaja Jantsikene. Konsertissa juhlistetaan Vilppulan kirkkokuoron 110-vuotisjuhlaa.

Lähde rohkeasti mukaan Kirkkomusiikin päivän tapahtumiin!

Kirkkomusiikin päivän suojelijana on oopperalaulaja Soile Isokoski.

Kirkkomusiikki-lehti 3/2022, uusi ilmestymisajankohta 5.10.2022

Työntekijämuutoksista johtuen Kirkkomusiikki-lehti 3/2022 ilmestyy vasta 5.10.2022. Lehden alkuperäinen ilmestymisaikataulusuunnitelma oli 21.9.2022. Syksyn Kirkkomusiikki-lehden teemana on, mikä musiikki sopii kirkkoon.

Kirkkomusiikki-lehden voi lukea digilehtenä (4 €/ lehti)
https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/kirkkomusiikki/

Paperilehden tilaukset (vuosikerta 33 €+ mahd. laskutuslisä 2 €)
skml@skml.fi
p. 050 336 5396

Laulun aika: Yhteislauluvihko ja radio-ohjelmasarja

Laulun aika -teema kutsuu ihmisiä laulamaan yhdessä. Laulun aika -vihkoja voit tilata Kirkkomusiikkiliiton verkkokaupasta.

Laulun aika -ohjelmat jatkuvat Radio Deissä syksyllä maanantaisin klo 7.30. Päivi Kyyrön vieraana
5.9. Maila Mustonen; lauluna Maan korvessa kulkevi lapsosen tie
12.9. kanttori Pia Ylitalo-Maunula; lauluna OI muistatko vielä sen virren
19.9. Ikinuoret ry:n puheenjohtaja Keijo Kantonen; Romanssi
26.9. kanttori Anna Marte; lauluna Vie vuorille tää viesti
3.10. Kristillisen Eläkeliiton varapuheenjohtaja Eila Korjala; Mua siipeis suojaan kätke
10.10. Kirkkomusiikkiliiton toiminnanjohtajan sijainen Reko Tammi; Vanhoja poikia viiksekkäitä
17.10. Maija Kokkonen, Lohjalta; Joka aamu on armo uus
24.10. Kaija Arhio Ylivieskasta; Koko tien hän kanssain kulkee

Reko Tammi Kirkkomusiikkiliiton toiminnanjohtajan sijaiseksi

KTM, kirkkomuusikko Reko Tammi työskentelee Suomen Kirkkomusiikkiliiton toiminnanjohtajan sijaisena elokuusta 2022 alkaen.

  • Olen innoissani saadessani hypätä hetkeksi Kirkkomusiikkiliiton toiminnanjohtajaksi. Liiton hallitustyöskentelyn kautta olen jo päässyt muutaman vuoden ajan seuraamaan kirkon musiikkielämän kehitystä Suomessa. Nyt saan olla aktiivisena toimijana mukana jatkamassa liiton tekemää pitkäjänteistä työtä.

Nykyinen toiminnanjohtaja Jonna Aakkula jatkaa Kirkkomusiikkiliitossa työskentelyä osa-aikaisena asiantuntijana, työpäivän ollessa pääsääntöisesti perjantai.

Toiminnanjohtaja Reko Tammen tavoittaa 22.8.2022 alkaen
reko.tammi@skml.fi
p. 050 3644 775

Asiantuntija Jonna Aakkula
jonna.aakkula@skml.fi
p. 050 3859 350

Kirkon juhlat siirtyvät kevääseen 2024

Kirkon juhlat #yhdessä2023 -tapahtumaan tulee muutoksia ensi vuonna Tampereella järjestettävien jääkiekon MM-kisojen vuoksi. Kansainvälinen jääkiekkoliitto on vahvistanut, että Tampere on MM-kisojen pelipaikka myös vuonna 2023. MM-kisojen loppupelit sijoittuvat Kirkon juhlien suunniteltuun ajankohtaan.

Tapahtuman siirtämisestä tehtiin päätös Kirkon juhlien johtoryhmässä perjantaina 17.6.2022: Kirkon juhlat järjestetään Tampereella 17.–19.5.2024. Jatka artikkeliin Kirkon juhlat siirtyvät kevääseen 2024

Hyvinkää ja Helsingin seurakuntayhtymä Kirkkomusiikkiliiton jäseniksi

Hyvinkään seurakunta ja Helsingin seurakuntayhtymä ovat Suomen Kirkkomusiikkiliiton uusia jäseniä 14.6.2022 alkaen. Uusien jäsenten myötä kirkkomusiikkitoimijat ovat yhä edustetummin mukana yhteisessä asiajärjestössään.

Vuoden 2017 alusta alkaen seurakunnat kaikkine musiikkitoimintoineen voivat olla Suomen Kirkkomusiikkiliiton jäseniä. Vuoden 2022 alusta jäsenmaksuja muutettiin niin, etteivät ne muodostu kohtuuttoman suuriksi isoissa seurakunnissa/seurakuntayhtymissä. Lisätietoja Kirkkomusiikkiliiton jäsenyydestä. 

Kirkkomusiikin päivä sunnuntaina 25.9.2022

Kirkkomusiikin päivä tulee taas! Tänä vuonna ajankohta on sunnuntai 25.9.2022. Kirkkomusiikin päivän 2022 suojelija on sopraano Soile Isokoski.

Päivän ajatuksena on tuoda kirkkomusiikki soimaan paitsi kirkoissa, myös muualla ihmisten elämässä, ”turuilla ja toreilla”. Lisäksi kutsutaan ihmisiä mukaan kirkkomusiikkitoimintaan, esimerkiksi seurakuntien musiikkiryhmiin.

Mitä teillä tapahtuu Kirkkomusiikin päivänä?
Ilmoita tapahtumistanne Kirkkomusiikkiliittoon (skml@skml.fi) elokuun loppuun mennessä!

Tapahtumat ovat menneinä vuosina olleet esimerkiksi musiikkiryhmien esiintymisiä kauppojen auloissa, toreilla, hoivalaitoksissa, kirjastoissa ja kirkoissa. On järjestetty monenmoisia konsertteja kirkkomuusikoiden voimin. Myös yhteislaulutilaisuudet ovat iloista Kirkkomusiikinpäivän toimintaa. Samalla kutsutaan ihmisiä mukaan alkavan kauden toimintaan, esimerkiksi seurakuntien kuoroihin, muskareihin, laulupiireihin ja orkestereihin.