Seurakuntien musiikkityössä on mahdollisuuksia työssäoppimisjaksoille

(Tämä teksti on julkaistu alunperin blogi-tekstinä Suomen Konservatorioliiton verkkosivuilla.)

Oletko katsonut, millaisia muusikon työtehtäviä on tarjolla työvoimatoimistossa? Aika usein avoimia paikkoja on karaokejuontajille ja kanttoreille.

Kanttori on monipuolista työtä tekevä ammattimuusikko, joka nauttii säännöllistä kuukausipalkkaa ja jolle on työpaikkoja maan jokaisella kolkalla. Suomessa on noin 700 kanttoria ja lisäksi moni muusikko työskentelee sivutoimisesti ”keikkakanttorina”.

Seurakuntien musiikkityössä on mahdollisuuksia myös toisen asteen musiikinopiskelijoiden työssäoppimisjaksoille. Seurakunnissa voi suorittaa työssäoppimista projekteina tai yhtenäisenä työskentelyjaksona. Muusikon työn harjoitteleminen seurakunnassa onnistuu usein myös muiden kuin urkujen- tai pianonsoiton opiskelijoilta. Samoin tie kirkkomuusikon ammattiopintoihin voi aueta monella eri instrumenttipohjalla. Musiikillisten taitojen lisäksi kirkkomuusikolta vaaditaan sosiaalisia taitoja. Jatka artikkeliin Seurakuntien musiikkityössä on mahdollisuuksia työssäoppimisjaksoille

Harjoittelija-Johanna Kirkkomusiikkiliitossa kevätkauden

Olen Johanna ja aloitan harjoittelijana Suomen Kirkkomusiikkiliitossa. Opiskelen tällä hetkellä merkonomiksi Business College Helsingissä ja suoritan väyläopintoja tradenomiksi Haaga-Heliassa. Opintojen ohella toimin tukihenkilönä.

Olen lapsena ja nuorena laulanut kuorossa noin yhdeksän vuotta, sekä soittanut pianoa.

On mukavaa aloittaa työt Suomen Kirkkomusiikkiliitossa.

Nuorisokuorotapahtuma siirtyy helmikuulta, uusi ajankohta pe 6.5. – la 7.5.2022

Haastavan koronatilanteen takia Hämeenlinnan nuorisokuorotapahtuma siirtyy uuteen ajankohtaan. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää la 12.2. – su 13.2.2022. Uusi ajankohtayritys on pe 6.5.2022 – la 7.5.2022.

Voit nyt ilmoittaa kuorosi mukaan toukokuun tapahtumaan tästä linkistä. Vallitsevan tilanteen takia ilmoittautuminen ei ole sitova, joten jos tapahtuma kiinnostaa, kannattaa ilmoittautua mukaan! Jäädään seurailemaan tilanteen kehittymistä kohti kevättä.

Lisätietoja tapahtumasta täällä.

Tervetuloa mukaan!

Kanttori Ismo Savimäen muovaama kuoropolku Hämeenlinnassa on Suomen Kirkkomusiikkiliiton vuoden musiikkiryhmä 2022

Suomen Kirkkomusiikkiliitto on nimennyt Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori Ismo Savimäen kuoropolun vuoden 2022 musiikkiryhmäksi. Vuoden musiikkiryhmä on Kirkkomusiikkiliiton myöntämä tunnustus kirkon musiikin piirissä tapahtuvasta ansiokkaasta musiikkityöstä.   

Kuoropolkuun kuuluvat tällä hetkellä Vox Vanajae, Aurora ja Aurorina. Vuoden musiikkiryhmän valintaperusteena oli innostava toiminta sekä kiinnostavat ja kekseliäät toimintatavat, kirkkomusiikin harrastusmahdollisuuksien synnyttäminen sekä jäsenyys Kirkkomusiikkiliitossa. Kuoropolku mahdollistaa pitkäjänteisen kehittymisen kuorolaulajana seurakuntien lapsi- ja nuorisokuoroissa.  

Kirkkomusiikkiliitto pyrkii rakentamaan molempia osapuolia ilahduttavaa yhteistyötä vuoteen. Nimitykseen kuuluu myös 500 euron rahapalkinto sekä 1 000 euron budjettivaraus, joka varataan vuoden musiikkiryhmän ja Kirkkomusiikkiliiton yhteistoimintaan.   

Kanttori Ismo Savimäki kertoo:

”Seurakuntamme kuoropolku syntyi aikanaan omalla painollaan. Alussa oli Vanajan lapsikuoro, ja kun lapset varttuivaht ja pysyivät kuorossa, siitä tuli Vanajan nuorisokuoro, ja sen kasvualustaksi oli taas perustettava uusi lapsikuoro. Jotta nuorisokuoroon saataisiin varmasti miesääniä, oli perustettava Hämeenlinnan poikakuoro.  

Tyttökuoroissa oli enimmillään niin paljon väkeä, että oli oltava erikseen kuoro 13–14-vuotiaille ja 10–12 -vuotiaille. Nämä saivat nimekseen Aurora ja Aurorina. Muutamia vuosia sitten näissä oli laulajia enimmillään yli kaksi sataa. 

Kuoropolku elää koko ajan. Tällä hetkellä sekä Aurorinassa että Aurorassa laulaa sekä tyttöjä että poikia, entisestä Vanajan nuorisokuorosta on kuoriutunut nuorten aikuisten kuoro Vox Vanajae. Aktiivilaulajia näissä on tänä syksynä ollut runsaat sata. Kuoropolulla on alusta lähtien ollut myös jatkumo: Vanajan kamarikuoro, jonka perustin vuonna 1994 sekä vuonna 2017 syntynyt Vanajan mieskuoro. 

Vuodesta 2015 lähtien kuorolauluun on saaneet tuntumaa kokonainen ikäluokka. Harjoitan vuosittain kaikki Hämeenlinnan ja Janakkalan kolmasluokkalaiset Sibelius-aiheiseen jättikonserttiin. Monen on helppo aloittaa tämän jälkeen viikoittaiset kuoroharjoitukset.  

Kuorojen perustoimintaa ovat olleet bussimatkat ympäri Eurooppaa. Konserttipaikkojamme ovat olleet muun muassa Itävalta, Italia, Serbia ja Färsaaret. Suurin tunnustus kuoropolun kulkijoille on ollut Vanajan nuorisokuoron nimitys Yleisradion Vuoden nuorisokuoroksi vuonna 2011–2012.  

Tunnusmaisinta kuorojen ohjelmistolle on monipuolisuus. Polun alkumetreillä lauletaan enimmäkseen kevyehköä hengellistä musiikkia, mutta skaala laajenee jo pian myös klassisempaan musiikkiin sekä eri kulttuurien lauluaarteisiin. Ilmaisua rikastavat myös elokuva- ja musikaalisävelmät.” 

*

Kuvassa Vox Vanajae ja Aurora kuorot joulukonsertissa Hämeenlinnan kirkossa 12.12.2021. Vallitsevan koronatilanteen takia kuoropolun lapsikuoro Aurorina ei voinut osallistua konserttiin.   

Kauneimmat Joululaulut -osallistujia mukaan seurakuntien musiikkiryhmiin

Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet keräävät perinteisesti kirkot täyteen ihmisiä laulamaan yhdessä. Kaikki nuo kymmenet tuhannet osallistujat ovat kiinnostuneita laulamisesta ja tilaisuuksissa vallitsevasta tunnelmasta. Jokainen osallistuja on siis hyvinkin potentiaalinen kirkkokuorolainen!

Miten saisimme rohkaistua Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien osallistujia mukaan seurakunnan musiikkitoimintaan?

Annetaan mahdollisuus kokea kuorolaulun riemu

Monet sanovat, että seurakunnan musiikkiryhmien esitysten sijaan ihmiset haluavat päästä laulamaan Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa itse. Nämä tilaisuudet ovat silti upea mahdollisuus kertoa seurakunnan musiikkitoiminnasta ja esitellä ryhmiä. Esimerkiksi olisi kiinnostava kuulla musiikkiryhmän jäsenten kertomana, miksi minä iloitsen harrastamisesta tässä musiikkiryhmässä.

Voisivatko tapahtumaan osallistujat saada kokemuksen yksiäänisen yhteislaulun lisäksi myös moniäänisestä kuorolaulamisesta? Muodostetaan yhdessä suuri moniääninen kuoro, jossa kuorolaiset laulavat stemmoja seurakunnan laulaman melodian mausteeksi!

Esitetään kutsu seurakunnan musiikkiryhmiin

Esitetään läsnäolijoille yleinen kutsu tulla mukaan seurakunnan musiikkiryhmiin. Madalletaan tutustumiskynnystä sillä, että ryhmällä on avoimet harjoitukset tai vaikkapa ”projekti” mahdollisimman pian Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden jälkeen: annetaan esimerkiksi mahdollisuus tulla kokeilemaan laulamista kuoron seuraavaan jumalanpalvelustehtävään asti.

Kerrotaan myös siitä, että seurakunnissa voidaan muodostaa musiikkiryhmiä toiveiden mukaan ja/tai vinkataan myös naapuriseurakunnan musiikkitoiminnasta. Jos kirkkokuoroon ei voida ottaa kymmentä uutta alttoa, sanotaanko innokkaille ei-kiitos vai voidaanko perustaa ihan uusi ryhmä? Ja eikös viereisessä kaupunginosassa toivottu juuri lisää alttoja kirkkokuoroon.

Jalkautetaan kuorolaiset kutsujiksi osallistujien pariin

Sen sijaan että seurakuntien musiikkiryhmät istuvat omilla riveillään, hajautetaan kuorolaiset eri puolille kirkkosalia. Annetaan jokaiselle kuorolaiselle tehtäväksi kuulostella, missä laulaa omaan musiikkiryhmään sopivia ihmisiä. Kuorolaisen vastuutehtävä on esittää kutsu tulla tutustumaan seurakunnan musiikkiryhmään. (Kannattaa etukäteen suunnitella ja ohjeistaa, missä vaiheessa tilaisuutta kuorolaiset voivat tehdä tämän.)

Lisämateriaalina voi olla pieni viestilappu, jossa kerrotaan harjoitusajoista ja mahdollisuudesta tulla tutustumaan musiikkiryhmän toimintaan. Samalla tullaan antaneeksi pieni joululahja ihmiselle, joka saa kuulla positiivisen palautteen laulutaidostaan: ”Olisi mahtavaa saada noin hyvä laulaja meidän kuoroomme!”

Jonna Aakkula
Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry:n toiminnanjohtaja
Teksti on alun perin julkaistu Kirkkomusiikki-lehdessä 4/2021

Äänestä suosikkikappaleesi mukaan Nostalgiaa #yhdessä2023 Tampereella!

Kirkon juhlat #yhdessä2023 järjestetään Tampereella toukokuussa 2023. Mitä aiempien juhlien lauluja haluaisit päästä laulamaan jälleen suurkuorossa? Äänestä suosikkisi mukaan! Äänestysaikaa on su 12.1.2022 asti.

Osallistu äänestykseen täällä. 

Toukokuussa 2023 Kirkon musiikkijuhlat, Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat on Kirkon juhlat #yhdessä2023.

Kolme perinteikästä juhlaa yhdistyy luoden uudenlaisia kohtaamisia ja elämyksiä. Tampereen Keskustori täyttyy helluntaiviikonlopun ajan toivon sanoista ja sävelistä. Suurkuoronuotit ovat tilattavissa nyt www.skml.fi/kauppa

Kirkon juhlat Tampereella 26.5. – 28.5.2023.

Tapahtumatukia myönnetty vuoteen 2022

Kirkkomusiikkiliiton pienillä tapahtumatuilla tuetaan alueellisesti yhteen kokoavaa toimintaa. Vuonna 2022 järjestetään erityisesti valtakunnallista Kirkon juhlat #yhdessä2023 -tapahtumaa ennakoivia alueellisia juhlia. Avustusta myönnettiin kaikille hakijoille.

Tapahtumajärjestäjien kannattaa hakea tapahtumalleen myös STEP-opintokeskustuki Kirkkomusiikkiliiton jäsenten kiintiöstä. Tätä tukea saa 25 € / 45 min ja maks. 50 % kokonaiskuluista. Tämä tuki haetaan viimeistään 3 viikkoa ennen tapahtumaa. Tätä rahaa on saatavilla hyvin Kirkkomusiikkiliiton jäsenten järjestämään, tavanomaisesta viikkotoiminnasta poikkeavaan toimintaan. STEP-opintokeskustukea kannattaa siis hakea myös muihin kuin nyt tukea saaneisiin tapahtumiin! Lue lisää täältä.

Kirkkomusiikkiliiton tapahtumatuet vuodelle 2022

Ilmoittaudu nuorisokuorotapahtumaan mahdollisimman pian ja viimeistään 10.1.2022

Ilmoittautuminen Kirkkomusiikkiliiton nuorisokuorotapahtumaan Hämeenlinnassa la 12.2. – su 13.2.2022 on auki. Ilmoittaudu mukaan mahdollisimman pian – majoitustoiveet toteutetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu viimeistään 10.1.2022. 

Huomioi, että ilmoittautuessasi et vielä sitoudu tiettyyn osallistujamäärään. Seuraamme toteutuksessa toki ajankohtaista koronatilannetta.

Lisätietoja tapahtumasta täällä.