Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry:n (SKML) on jäsentensä valtakunnallinen keskusjärjestö, joka herättää ja ylläpitää kiinnostusta kirkkomusiikkiin, edistää maan kirkkomusiikkitoiminnan kehitystä sekä tukee ja ohjaa kirkkomusiikkityötä.
Näitä tarkoituksiaan edistääkseen SKML ry
- edistää hyvien toimintamallien leviämistä kirkkomusiikin kentällä
- viestii liiton toimialaan kuuluvista asioista kirkkomusiikkitoimijoiden parissa ja laajemmin yhteiskunnassa
- harjoittaa koulutustoimintaa
- järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia ja
- harjoittaa alansa kustannustoimintaa.
Tärkein toiminnanrahoitusmuoto ovat jäsenmaksut. Olemme saaneet toimintaan avustusta myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Kirkkohallitukselta, Musiikin edistämissäätiöltä sekä kolehtina seurakuntalaisilta. Lämmin kiitos tuesta kirkkomusiikille!
Toiminnan suuntaviivat 2025–2035
Vuosien 2025–2035 aikana Suomen Kirkkomusiikkiliiton toiminnan tavoitteena on varmistaa, että kirkkomusiikilla on vahva ja elinvoimainen rooli Suomen musiikkikentällä myös tulevaisuudessa. Päästäkseen tähän tavoitteeseen Kirkkomusiikkiliitto järjestää tapahtumia, toteuttaa jäsentensä tarpeisiin vastaavia koulutuksia ja tukee jäsenistönsä järjestämiä koulutuksia sekä julkaisee uutta nuottimateriaalia kirkkomusiikin parissa toimivien henkilöiden ja ryhmien käytettäväksi. Kirkkomusiikkiliiton pitkän aikavälin tavoitteena on, että vuonna 2035 jokaisessa suomalaisessa seurakunnassa on lasten tai nuorten musiikkiryhmä.
Kirkkomusiikkiliitto pitää muun muassa seuraavia kirkkomusiikkiin liittyviä ilmiöitä toimintansa kannalta merkityksellisinä: 1) kirkon toiminnassa käytettävä musiikki monipuolistuu ja musiikkia toteuttavien joukko laajenee, 2) kiinnostus rytmistä hengellistä musiikkia kohtaan kasvaa, 3) yhdessä laulaminen esimerkiksi kouluissa ja muualla yhteiskunnassa vähenee. Kirkkomusiikkiliito reagoi näihin ilmiöihin suunnitelluilla toimintatavoilla.
Kymmenen vuoden aikajänteellä Kirkkomusiikkiliiton seurakuntajäsenyys yleistyy ja seurakuntajäsenten omistajuutta Kirkkomusiikkiliitossa vahvistetaan. Kirkkomusiikkipiirien toimintaa alueellisina kirkkomusiikkitoiminnan yhteen kokoajina vahvistetaan. Liitto tukee moniammatillista yhteistyötä seurakunnissa ja kehittää yhteistyötään musiikin alan harrastajajärjestöjen kanssa valtakunnanlaajuisesti. Tiivistä yhteistyötä pohjoismaisten sisarjärjestöjen kanssa jatketaan. Tavoitteena on, että Kirkkomusiikkiliitto tunnetaan arvostettuna alansa asiantuntijana koko maassa.
Tutustu toiminnan suuntaviivoihin tästä.
Organisaatio
Edustajakokous
Vuosittain kokoontuva edustajakokous on liiton ylin päättävä elin. Edustajakokous on kaikille avoin. Äänivaltaa kokouksessa käyttävät kirkkomusiikkipiirien sekä jäsenseurakuntien nimeämät edustajat.
17 piiriä, jäsenyhdistykset ja jäsenseurakunnat
Kirkkomusiikkiliiton jäseniksi ovat vuoden 2017 alusta voineet liittyä kokonaiset seurakunnat. Jäsenseurakuntien määrä on kehittynyt seuraavasti: 2017: jäsenseurakuntia 18 kpl, 2018: jäsenseurakuntia 60 kpl, 2019: jäsenseurakuntia 76 kpl ja 2020: jäsenseurakuntia 84 (joissa yhteensä 797 375 jäsentä).
Vuonna 2021 piirien jäseninä oli yhteensä 222 musiikkiryhmää, joissa oli 3506 jäsentä sekä 19 lapsi- ja nuorisokuoroa, joissa oli 331 jäsentä.
Liittohallitus
3 musiikillista johtajaa
3 laulajaa tai soittajaa
1 teologi
Tutustu liittohallitukseen täällä.
Toimisto
Toiminnanjohtaja
Musiikkisihteeri