Mikkelin piispa Mari Parkkinen Kirkkomusiikin päivän suojelijaksi

 Valtakunnallista Kirkkomusiikin päivää vietetään tulevana sunnuntaina 17.9.2023. Kirkkomusiikin asemaa esillä pitävän päivän suojelija on tänä vuonna Mikkelin hiippakunnan vastavihitty piispa Mari Parkkinen, jota saimme haastatella aihepiirin ympäriltä:

 

-Mitä kirkkomusiikki merkitsee teille, Mikkelin piispa Mari Parkkinen? 

Kirkkomusiikki on erottamaton on hengellistä elämää. Psalmien kirja on syntynyt laulukirjaksi ja ylipäätään Vanhassa testamentissa puhutaan paljon soittamisesta ja laulamisesta. Luther jatkoi tätä laulu- ja musiikkiperinteen arvostusta puhumalla ”pyhästä musiikista”, tarkoittaen sillä, että musiikki itsessään on lahja Jumalalta. Jumalanpalveluksissa virret ovat myös osa rukousta. Me kiitämme, ylistämme ja kerromme murheistamme Jumalalle.  Varhaisten kristittyjen ja Lutherin tuttu toteamus ”Joka laulaa, rukoilee kaksinkertaisesti”, kertoo musiikin ja laulun merkityksestä. Musiikki koskettaa sielua ja puhuu silloinkin, kun sanat eivät riitä.

 

-Piispanvihkimyksessänne soi kirkkomusiikki runsain mitoin. Mikä teos tai virsi teille jäi erityisesti mieleen? 

Erityisen hieno oli Imatran kanttorin Johannes Vesterisen säveltämä johdantomusiikki virteen 195. Se aloitti koko juhlan ja soi hienosti sekä suuresti kirkkosalissa. Sielun sopukoihin asti meni nuorisokuoron esittämä The Lord Bless You and Keep You, (säv. John Rutter, san. Raamattu). Kun kirkkosali täyttyi nuorten äänistä, siinä oli mukana myös tulevaisuus. 

 

-Kirkkomusiikin päivän teemavirsi on virsi 971 Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Mistä tämä virsi mielestänne kertoo?

Virsi kertoo elämästä ja enkelin suojeluksesta. Se on monille tuttu virsi lapsuudesta ja tuo turvaa elämän myrskyjen keskelle. Tätä virttä veisataan usein myös kastetilaisuudessa ja silloin siihen liitetään myös toive, että enkeli suojaisi pientä kulkijaa elämän matkalla. Virsi on hyvin kaunis ja koskettava.

 

-Minkälaisia terveisiä haluatte lähettää kirkkomusiikin ammattilaisille ja harrastajille Suomessa?

 Luterilaisessa kirkossa on rikas ja hieno kirkkomusiikin perinne. Luther rohkaisi musisointiin ja vaali tätä perinnettä. Te olette tämän perinteen jatkajia. Haluan kiittää teitä kaikkia musiikin tekijöitä, soittajia, laulajia, ammattilaisia ja harrastajia. Te kosketatte musiikilla taivaita ja sieluja. Teillä on hieno ja arvokas tehtävä.  Lutherkin sanoi: ”Rakastan musiikkia. Se on Jumalan luomus ja lahja, ei ihmisten keksintö. Se luo viatonta iloa ja karkottaa paholaisen. Sen aikana väistyvät viha, ylpeys ja muut paheet.” Kiitos teille kaikille musiikinlahjasta ja Hyvän Jumalan siunausta työhönne.

 

Piispa Mari Parkkinen

Shopping Cart