Kirkkomusiikin toinen koronavuosi

Kirkkomusiikkiliitto järjesti kyselyn toisesta menneestä koronavuodesta. Kyselyssä kerättiin tietoa musiikkitoiminnasta ja erityisesti musiikkiryhmien toiminnasta vuonna 2021. Kysely toteutettiin verkossa tammikuussa 2022. Kyselyyn vastasi 48 henkilöä.

Vuosi 2021 oli musiikkiryhmille huono. Alku keväästä harjoitustoiminta tyssäsi lähes kokonaan. Moni koki kevätkauden hiljaiseksi. Puolestaan syyskausi oli lähes normaali, mutta harjoitustoiminta oli vähäistä.

Musiikkiryhmien jäsenmäärässä on näkynyt muutosta korona-aikana. Etenkin iäkkäät harrastajat ovat jättäytyneet pois musiikkiryhmistä ja osa kuorolaisista jatkaa ryhmässä koronatilanteen helpottaessa. Poistuneiden tilalle on kuitenkin liittynyt uusia kasvoja ja ryhmä on jopa kasvanut. Vastaajista 25 % ilmoitti jäsenmäärän pysyneen ennallaan.

Valtaosan kyselyyn osallistujien mukaan esiintymis- ja musiikkiavustustoimintaa on ollut vähemmän. Pieni osa vastanneista ilmoitti että, toimintaa on pystytty jatkamaan lähes normaalisti.

Uudet toimintatavat ovat kantaneet hedelmää. Striimaukset, virtuaalimessut ja -konsertit on nähty positiivisena asiana. Striimaus on antanut mahdollisuuden kaikille halukkaille osallistua mukaan paikasta ja ajasta riippumatta, kun striimeja on voitu katsoa myös jälkikäteen.

Muutamia nostoja kyselyyn vastanneilta:

”Koko keväänä 2021 ei voitu pitää harjoituksia eikä saatu laulaa!”

”Kevään harjoitukset alkoivat kesäkuussa. Yleensä kesällä ei harjoitella, nyt oli useita kesäkuun alussa, heinä-elokuussa. Ulkona omin penkein kirkon pihamaalla. Ilolla tulimme.”

”Tahdon laulaa -striimauksia: Muutaman henkilön voimin toteutimme joitain Tahdon laulaa -tilanteita. Olin kitaran tai pianon kanssa laulattamassa toivelauluja ja -virsiä. Toiveita sai esittää striimissä kommenttikentässä. Tilaisuuksissa oli mukana diakoni, seurakuntalainen, joskus pappi. Yhdessä vaihdoimme ajatuksia etukäteen mietityistä teemoista. Ja välillä laulettiin. Tämä oli erittäin hyvä konsepti, kovasti pidetty!”

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneista!

Kyselyvastauksista laajemmin Kirkkomusiikkilehdessä 2/2022, joka ilmestyy huhtikuussa 2022. 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart