Yhdistykset ja Kirkkomusiikkiliiton jäsenseurakunnat

Moni toiminta maassamme tapahtuu yhdistyksen nimissä. Näin onkin hyvä ja luonnollista: esimerkiksi pankkitilin avaamisen edellytyksenä vaikkapa musiikkiryhmälle, kuorolle tai konserttisarjan toteuttamiseen on yhdistys, jonka olemassaolon sekä nimenkirjoitusoikeudet pankki tarkistaa yhdistysrekisteriotteesta.

Suurin osa maamme harrastustoiminnasta tapahtuu yhdistysten piirissä. Samoin merkittävä osa maamme kirkkomusiikkitoiminnasta on organisoitunut yhdistysmuotoon. Esimerkiksi perinteisistä kirkkokuoroista valtaosa on yhdistyksiä.

Seurakuntien piirissä on paljon myös ei-yhdistysmuotoista toimintaa. On tyypillistä, että toiminta alkaa ilman yhdistystä, mutta myöhemmin huomataan tarve perustaa toiminnan kehykseksi yhdistys. Esimerkiksi: Musiikkiryhmä päättää järjestää kevätkonsertin, jossa on myynnissä maksullinen ohjelmalehtinen. Ohjelmalehtisten tuotoilla hankitaan harjoituksiin mehua ja pullaa sekä kartutetaan matkakassaa seuraaville Kirkon juhlille osallistumiseen. Tulee tarve perustaa yhdistys.

*

Kirkkomusiikkiliiton sääntöuudistuksen myötä kokonaiset seurakunnat ovat nyt voineet liittyä Kirkkomusiikkiliiton jäseniksi. Aiemmin jäsenenä pystyivät olemaan vain yhdistykset. Tavoitteena on seurakuntajäsenyyden myötä saattaa yhteen kaikki kirkkomusiikkitoiminta; sekä yhdistysmuoitoiset toimijat että ei-yhdistysmuotoiset toimijat seurakuntien musiikkitoiminnan piiristä.

Seurakuntien piirissä toimivien musiikkiyhdistysten ei pidä purkaa yhdistysmuotoa Kirkkomusiikkiliiton seurakuntajäsenyyteen liittymisen yhteydessä. Seurakuntajäsenyyden myötä kuitenkin myös ei-ry-muotoisten toimijoiden on ollut mahdollista päästä mukaan jäsenetujen piiriin.

Jossain tilanteissa yhdistyksen jäsenet voivat haluta purkaa yhdistyksen. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos yhdistyksellä ei ole taloudellista toimintaa ja yhdistyksen vastuutehtäviin ei ole halukkaita tulijoita. Näin voi käydä myös, jos se toiminta, mitä varten yhdistys on olemassa, lakkaa. Päätöksen yhdistyksen purkamisesta voivat tehdä vain yhdistyksen jäsenet. Esimerkiksi seurakunta ei voi päättää lopettaa seurakunnan piirissä toimivan kuoron yhdistystä. Yhdistyksen säännöissä kerrotaan, miten mahdollisesta yhdistyksen purkamisesta päätetään ja esimerkiksi mitä tehdään yhdistyksen olemassa oleville varoille.

Musiikkitoiminnalla nimenomaan seurakuntien piirissä on monta etua: taitavat kirkkomuusikot toiminnan organisoijina, mahdollisuus värittää seurakuntien tilaisuuksia musiikilla sekä kirkkomusiikin suoma mahdollisuus jakaa sanomaa sekä pohtia omaa hengellisyyttään. Osa seurakuntien piirissä tapahtuvasta musiikkitoiminnasta on puettu yhdistysmuotoon ja osa ei. Jos pohdit, kumpi organisoitumisen tapa olisi teille paras – yhdistyksenä tai ei – voit ottaa yhteyttä Kirkkomusiikkiliittoon, pohditaan yhdessä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart