Kanttori Ismo Savimäen muovaama kuoropolku Hämeenlinnassa on Suomen Kirkkomusiikkiliiton vuoden musiikkiryhmä 2022

Suomen Kirkkomusiikkiliitto on nimennyt Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori Ismo Savimäen kuoropolun vuoden 2022 musiikkiryhmäksi. Vuoden musiikkiryhmä on Kirkkomusiikkiliiton myöntämä tunnustus kirkon musiikin piirissä tapahtuvasta ansiokkaasta musiikkityöstä.   

Kuoropolkuun kuuluvat tällä hetkellä Vox Vanajae, Aurora ja Aurorina. Vuoden musiikkiryhmän valintaperusteena oli innostava toiminta sekä kiinnostavat ja kekseliäät toimintatavat, kirkkomusiikin harrastusmahdollisuuksien synnyttäminen sekä jäsenyys Kirkkomusiikkiliitossa. Kuoropolku mahdollistaa pitkäjänteisen kehittymisen kuorolaulajana seurakuntien lapsi- ja nuorisokuoroissa.  

Kirkkomusiikkiliitto pyrkii rakentamaan molempia osapuolia ilahduttavaa yhteistyötä vuoteen. Nimitykseen kuuluu myös 500 euron rahapalkinto sekä 1 000 euron budjettivaraus, joka varataan vuoden musiikkiryhmän ja Kirkkomusiikkiliiton yhteistoimintaan.   

Kanttori Ismo Savimäki kertoo:

”Seurakuntamme kuoropolku syntyi aikanaan omalla painollaan. Alussa oli Vanajan lapsikuoro, ja kun lapset varttuivaht ja pysyivät kuorossa, siitä tuli Vanajan nuorisokuoro, ja sen kasvualustaksi oli taas perustettava uusi lapsikuoro. Jotta nuorisokuoroon saataisiin varmasti miesääniä, oli perustettava Hämeenlinnan poikakuoro.  

Tyttökuoroissa oli enimmillään niin paljon väkeä, että oli oltava erikseen kuoro 13–14-vuotiaille ja 10–12 -vuotiaille. Nämä saivat nimekseen Aurora ja Aurorina. Muutamia vuosia sitten näissä oli laulajia enimmillään yli kaksi sataa. 

Kuoropolku elää koko ajan. Tällä hetkellä sekä Aurorinassa että Aurorassa laulaa sekä tyttöjä että poikia, entisestä Vanajan nuorisokuorosta on kuoriutunut nuorten aikuisten kuoro Vox Vanajae. Aktiivilaulajia näissä on tänä syksynä ollut runsaat sata. Kuoropolulla on alusta lähtien ollut myös jatkumo: Vanajan kamarikuoro, jonka perustin vuonna 1994 sekä vuonna 2017 syntynyt Vanajan mieskuoro. 

Vuodesta 2015 lähtien kuorolauluun on saaneet tuntumaa kokonainen ikäluokka. Harjoitan vuosittain kaikki Hämeenlinnan ja Janakkalan kolmasluokkalaiset Sibelius-aiheiseen jättikonserttiin. Monen on helppo aloittaa tämän jälkeen viikoittaiset kuoroharjoitukset.  

Kuorojen perustoimintaa ovat olleet bussimatkat ympäri Eurooppaa. Konserttipaikkojamme ovat olleet muun muassa Itävalta, Italia, Serbia ja Färsaaret. Suurin tunnustus kuoropolun kulkijoille on ollut Vanajan nuorisokuoron nimitys Yleisradion Vuoden nuorisokuoroksi vuonna 2011–2012.  

Tunnusmaisinta kuorojen ohjelmistolle on monipuolisuus. Polun alkumetreillä lauletaan enimmäkseen kevyehköä hengellistä musiikkia, mutta skaala laajenee jo pian myös klassisempaan musiikkiin sekä eri kulttuurien lauluaarteisiin. Ilmaisua rikastavat myös elokuva- ja musikaalisävelmät.” 

*

Kuvassa Vox Vanajae ja Aurora kuorot joulukonsertissa Hämeenlinnan kirkossa 12.12.2021. Vallitsevan koronatilanteen takia kuoropolun lapsikuoro Aurorina ei voinut osallistua konserttiin.   

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart