Kauneimmat Joululaulut -osallistujia mukaan seurakuntien musiikkiryhmiin

Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet keräävät perinteisesti kirkot täyteen ihmisiä laulamaan yhdessä. Kaikki nuo kymmenet tuhannet osallistujat ovat kiinnostuneita laulamisesta ja tilaisuuksissa vallitsevasta tunnelmasta. Jokainen osallistuja on siis hyvinkin potentiaalinen kirkkokuorolainen!

Miten saisimme rohkaistua Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien osallistujia mukaan seurakunnan musiikkitoimintaan?

Annetaan mahdollisuus kokea kuorolaulun riemu

Monet sanovat, että seurakunnan musiikkiryhmien esitysten sijaan ihmiset haluavat päästä laulamaan Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa itse. Nämä tilaisuudet ovat silti upea mahdollisuus kertoa seurakunnan musiikkitoiminnasta ja esitellä ryhmiä. Esimerkiksi olisi kiinnostava kuulla musiikkiryhmän jäsenten kertomana, miksi minä iloitsen harrastamisesta tässä musiikkiryhmässä.

Voisivatko tapahtumaan osallistujat saada kokemuksen yksiäänisen yhteislaulun lisäksi myös moniäänisestä kuorolaulamisesta? Muodostetaan yhdessä suuri moniääninen kuoro, jossa kuorolaiset laulavat stemmoja seurakunnan laulaman melodian mausteeksi!

Esitetään kutsu seurakunnan musiikkiryhmiin

Esitetään läsnäolijoille yleinen kutsu tulla mukaan seurakunnan musiikkiryhmiin. Madalletaan tutustumiskynnystä sillä, että ryhmällä on avoimet harjoitukset tai vaikkapa ”projekti” mahdollisimman pian Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden jälkeen: annetaan esimerkiksi mahdollisuus tulla kokeilemaan laulamista kuoron seuraavaan jumalanpalvelustehtävään asti.

Kerrotaan myös siitä, että seurakunnissa voidaan muodostaa musiikkiryhmiä toiveiden mukaan ja/tai vinkataan myös naapuriseurakunnan musiikkitoiminnasta. Jos kirkkokuoroon ei voida ottaa kymmentä uutta alttoa, sanotaanko innokkaille ei-kiitos vai voidaanko perustaa ihan uusi ryhmä? Ja eikös viereisessä kaupunginosassa toivottu juuri lisää alttoja kirkkokuoroon.

Jalkautetaan kuorolaiset kutsujiksi osallistujien pariin

Sen sijaan että seurakuntien musiikkiryhmät istuvat omilla riveillään, hajautetaan kuorolaiset eri puolille kirkkosalia. Annetaan jokaiselle kuorolaiselle tehtäväksi kuulostella, missä laulaa omaan musiikkiryhmään sopivia ihmisiä. Kuorolaisen vastuutehtävä on esittää kutsu tulla tutustumaan seurakunnan musiikkiryhmään. (Kannattaa etukäteen suunnitella ja ohjeistaa, missä vaiheessa tilaisuutta kuorolaiset voivat tehdä tämän.)

Lisämateriaalina voi olla pieni viestilappu, jossa kerrotaan harjoitusajoista ja mahdollisuudesta tulla tutustumaan musiikkiryhmän toimintaan. Samalla tullaan antaneeksi pieni joululahja ihmiselle, joka saa kuulla positiivisen palautteen laulutaidostaan: ”Olisi mahtavaa saada noin hyvä laulaja meidän kuoroomme!”

Jonna Aakkula
Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry:n toiminnanjohtaja
Teksti on alun perin julkaistu Kirkkomusiikki-lehdessä 4/2021

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart