Näin toteutetaan erilaista musiikkitoimintaa korona-keväässä

Osa musiikkiryhmistä on jatkanut toimintaansa myös tämän korona-kevään aikana. Millaista musiikkitoimintaa on nyt Turussa ja Hämeenlinnassa? Mitä on tapahtunut Espoon kirkkomuskareille?

***

Turun tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Anu Åberg on jakanut kanttorien Facebook-ryhmässä kokemuksiaan ja vinkkejä etäkokoustyökalu Zoomin käytöstä musiikkitoiminnassa.

  • En ole todellakaan mikään digiosaaja! Kun korona-tilanne alkoi, päätin olla periksiantamaton, joten äkkiä kaivamaan Googlesta työkaluja, kertoo Åberg.

Turun tuomiokirkon Oratoriokuoro oli juuri aloittanut ison projektin, Bachin h-mollimessun valmistelun. Partituurit oli ehditty jakaa kuorolaisille.

  • Ensimmäiset kokoontumiset Zoomissa menivät tekniikkaa ährätessä ja ihan siinä riemussa, että ihmiset pääsivät näkemään toisiaan.

Zoomissa, kuten muissakaan verkkosovelluksissa, ei käytännössä pysty laulamaan yhdessä, koska viivettä on aina jonkin verran. Åberg on kehittänyt kuoron harjoittamiseen toisenlaisia tapoja. Fraseeraukseen ja musiikin tekemiseen liittyvien toiveiden kertominen onnistuu verkon kautta mainiosti. Stemmojen harjoitteleminen yhdessä etänä on astetta vaikeampaa.

  • Ihmisillä on tehtävänä kuunnella tietty jakso ja opetella stemma. Olen oppinut opettamaan jokaista ääntä vuorollansa itsekseni soittamalla ja laulamalla. Sen olen huomannut, että pitää muistaa vielä selvemmin sanoa mikä sivu, mikä tahti ja tempo. Esimerkiksi hengitystä on siellä vaikea nähdä. Yritän antaa kaikille tehtävän, että vaikka harjoitan tiettyä ääntä, annan kaikille lähtösävelet niin että jokaisella on mahdollisuus vetää omaa stemmaa.

Åberg on nyt hankkinut etätyöskentelyä varten tietokoneen ulkopuolisen mikrofonin ja paremman verkkoyhteyden. Hän ja kuorolaiset ovat säätäneet Zoomin ominaisuuksia.

  • Zoom tulkitsee musiikin taustahälyksi ja poistaa sitä. Siksi zoomissa pitää säätää, että taustahäly eli musiikki on se, mitä halutaan kuulla.

Åberg on halunnut turvata kuorolaisilleen jatkuvuutta, lohtua ja yhteyttä kavereihin sillä, että kuoroharjoitukset ovat edelleen kerran viikossa tuttuun aikaan.

  • Ensi alkuun tunsin itseni typeräksi huutaessani tyhjään huoneeseen ja kannustaessani. Mutta ihmiset sanoivat, ettei se heistä tuntunut tyhmältä.

Osa kuorolaisista on halunnut tavata muutenkin verkon välityksellä. Zoomissa on pelattu ”Kymppitonnia” ja ”Arvaa, mitä ajattelen” -pelejä.

Muutakin musiikkitoimintaa toteutetaan Turussa etänä. Ilonpisara-lauluryhmän rouvat olivat ottaneet Zoomin haltuun keskenään ja nyt kanttori tulee ryhmään mukaan tuttuun viikoittaiseen aikaan. Lasten käsikelloryhmä on toiminut WhatsApp-sovelluksen kautta. Lapset ovat saaneet tehtäväksi esimerkiksi kehorytmiharjoituksia ja soittotehtäviä kynillä, kuvitteellisiin kelloihin.

  • Toiminnassa ja lopputuloksissa taso ei ole nyt aina paras mahdollinen, mutta kyllä on se varmasti parempi kokemus, kuin tosi-tv ohjelmien katseleminen, sanoo Åberg.

***   ***   ***

Muskariopettaja Heli Vapaakallio Espoon Tuomiokirkkoseurakunnasta on pitänyt korona-aikana 25 minuutin live-muskareita Facebook-ryhmässä. Liittymispyyntöjä on tullut paljon. Muskareita on tallennettu myös Espoon tuomiokirkkoseurakunnan lapsityön You Tube -kanavalle. Katso esimerkiksi Hiiri mittaa maailmaa -muskari.

Videotallenteita tehtäessä tekniikkaa on ollut opeteltavana paljon. Osa yrityksen ja erehdyksen kautta opituista asioista on yllättäviä:

Esimerkiksi huomattiin, että videolla beige pupu ei näy roosaa paitaa vasten. Samoin, jos taustalla on paljon tavaraa, ihmiset katoavat taustaan.

Nyt on jo pohdinnassa, mitä etämaailmasta jää käyttöön myös myöhemmin. Heli Vapaakallion ajatuksissa on etäiltamuskarit, jotka voisi tallentaa kollegan kanssa jo päivällä ja jakaa illalla somessa, pienen yhteisen, interaktiivisen alun jälkeen.

  • On vaatinut hurjapäistä heittäytymistä, kun omaa työskentelyä seuraa normisti kahdeksan tunnilla olevan vanhemman ja lapsen sijaan jopa sadat tuntemattomat katselijat. Se on pistänyt vähän jännittämäänkin, toteaa Heli Vapaakallio.

***   ***   ***

Kanttori-kuoronjohtaja Ismo Savimäki johtaa useita lasten ja nuorten kuoroja Hämeenlinnassa. Korona-aikana on ollut monenlaista toimintaa.

Työläin projekti on ollut virtuaalikuoro. Vox Vanajae -kuorossa kukin tallensi oman laulunsa kännykällä ja lähetti ne yhdelle kuorolaiselle, joka editoi ne yhdeksi videoksi. Tämä video meni tervehdyksenä italialaiselle ystävyyskuorolle ja on nähtävillä myös You Tubessa.

  • Ei ole mikään täydellinen, mutta saatiinpahan jotain tehtyä ja nähtyä toisiamme, sanoo Savimäki.

Kuoro on perinteisesti esiintynyt äitienpäivämessussa ja myös tänä vuonna kuoro pääsee messuun, vaikkakin virtuaalitervehdyksenä.

Hämeenlinnassakin on harjoiteltu Zoom-sovelluksen avulla.

  • Käytännössä olen käynyt kappaletta läpi kutakin säettä pari kertaa ja pyytänyt kuorolaisia yhtymään lauluun mikrofoni mykkänä. On hauskaa, työlästä ja hirveetä katsella omaa naamaa, mutta siinä oppii paljon. Olen oppinut ainakin puhumaan rauhallisemmin. Lisäksi olen tehnyt perinteisiä stemmatallenteita ja lähettänyt sähköpostilla, mikä on kuorolaisille tavallista vanhaa hommaa.

Lapsikuoron kanssa Savimäki on toteuttamassa virtuaalikuoron ”junaperiaatteella”: Jokainen laulaja tallentaa laulun luurit päässä Ismo Savimäen säestyspohjan päälle laulaen. Lopputulos tehdään editoimalla laulu kasaan niin, että jokainen kuorolainen laulaa videossa pienen pätkän.

Korona-aikana kanttori on tarjoutunut pitämään halukkaille laulutunteja puhelimen välityksellä. Kukin on valinnut laulun itse, kanttori kuuntelee ja kommentoi. Juuri nyt Ismo Savimäki oli lähdössä kuitenkin esiintymään ja vetämään yhteislaulua:

  • Otan Toivelaulukirjat mukaan ja menen vanhusten asuntoloiden pihalle. Vanhukset avaavat ikkunan ja saavat kuunnella ja toivoa kappaleita.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart