Arkkipiispa Tapio Luoma on Kirkkomusiikin päivän to 19.9.2019 suojelija

Pitäkää iloisesti ja rohkeasti esillä kirkon sanomaa musiikin keinoin

Valtakunnallinen Kirkkomusiikin päivä järjestetään nyt toista kertaa. Ajankohta on tänäkin vuonna 19.9. ja viikonpäiväksi osuu torstai. Kirkkomusiikin päivän ajatuksena on pistää kirkkomusiikki soimaan tuhansien harrastajien ja ammattilaisten voimin ”turuilla ja toreilla”, ympäri maan.

Missä ihmiset liikkuvat ”teidän kylillä” ihan tavallisena torstaipäivänä? Vie kirkkomusiikki sinne soimaan: ruokakaupan tuulikaappiin, rautatieasemalle, kirjastoon, iltatorille, kauppakeskukseen, vanhainkotiin tai vaikkapa urheilukentälle. Viedään kirkkomusiikki keskelle ihmisiä ja arkea!

Vuoden 2019 Kirkkomusiikin päivän suojelija on arkkipiispa Tapio Luoma.

Kirkkomusiikki on mahdollisuus hengellisen elämän hoitamiseen ja siinä kasvamiseen

–          Kirkkomusiikki on ollut minulle hyvin tärkeää. Se on merkinnyt mahdollisuutta hengellisen elämän hoitamiseen ja siinä kasvamiseen. Rippikouluikäisenä ihastuin Händelin Messias-oratorioon ja Bachin Matteus-passioon. Lähdin siis tutustumaan raskaimmasta päästä, ja se on ollut menoa sen jälkeen.

–          Kirkkomusiikki on ollut minulle myös mahdollisuus löytää itsestään jonkinlainen laulaja ja liittyä seurakunnan toimintaan. Menin mukaan nuorisokuoroon Vaasassa, siellä kanttori Risto Ylimäen johdolla sain opiskella laulun alkeita ja kuorolaulamisen perusteita. Myöhemmin lauloin Helsingin Katedraalikuorossa. Kuorovuosilta on hienoja muistoja.

Kirkon elämää vaikea kuvitella ilman musiikkia

–          Kirkkomusiikki liittyy kirkon viestiin koko maailmalle. Se on hyvä, valoisa ja turvallinen viesti: On toinen todellisuus, on rakastava Jumala, joka haluaa kohdata ihmisen. Kun inhimillisen kielen sanat loppuvat kuvaamaan tätä toista todellisuutta, musiikki voi jatkaa siitä.

–          Musiikilla ylipäätään on hoitava merkitys. Kirkkomusiikilla aivan erityisesti, koska siinä on sanoma ja viesti, jonka on tarkoituskin hoitaa ihmistä.

–          Suomalaisuuden ja suomalaisen mielenmaiseman tulkkina kirkkomusiikilla on suuri rooli. Ajatellaan vaikka Suvivirsi, Herraa hyvää kiittäkää, Jumala ompi linnamme, Mä silmät luon ylös taivaaseen. Niiden kautta edelleen suomalainen voi kokea liittymistä aiempien sukupolvien kokemusmaailmaan.

Lähtekää toteuttamaan Kirkkomusiikin päivää to 19.9.2019

–          Pitäkää iloisesti ja rohkeasti esillä kirkon sanomaa musiikin keinoin. Kun ollaan kirkon asialla, ollaan ihmisen asialla ja Jumalan asialla.

***

Kirkkomusiikin päivää vietetään nyt toista kertaa, tänä vuonna torstaina 19.9.2019 . Päivän ajatuksena on viedä harrastajien ja ammattilaisten voimin kirkkomusiikki keskelle tavallista arkea: turuille ja toreille, kirjastoihin, ruokakauppoihin, hoivalaitoksiin jne. Lue lisää täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart