Millaista on innostava alueellinen kirkkomusiikkipiiritoiminta?

Korona muutti Kirkkomusiikkiliiton vuosiseminaarin verkkoon. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kirkkomusiikkiasioista kiinnostuneet olisivat kokoontuneet kaksipäiväiseen tapahtumaan Lappeenrantaan. Saadaksemme aikaan mahdollisimman mielekkään verkkototeutuksen, muutimme ohjelman kokonaan. Saimme aikaiseksi verkkotyöpajan kirkkomusiikkipiirien hallitusaktiiveille pe 4.9.2020. Mukana oli kolmisenkymmentä osallistujaa, kiitos kaikille!

Verkkotyöpajassa keskityttiin nyt kirkkomusiikkipiirien toimintaan. Suomen Kirkkomusiikkiliiton jäsenenä on 17 alueellista Kirkkomusiikkipiiriä, jotka kattavat alueellisesti koko mannersuomen. Kukin kirkkomusiikkipiiri on omanlaisensa. Tyypillisesti ne järjestävät esimerkiksi alueellisesti yhteenkokoavia tapahtumia kuten laulujuhlia ja koulutusviikonloppuja. Kirkkomusiikkipiirin hallintoa hoitaa luottamustehtävä hallitus, jossa on mukana alueen kanttoreita ja kirkkomusiikkiharrastajia.

Kirkkomusiikkipiirit järjestävät innostavaa toimintaa

Verkkoseminaarin alkupuolella jaoimme kokemuksia kirkkomusiikkipiirien toiminnasta, joka on innostanut ihmisiä mukaan. Tässä joitakin poimintoja piirien upeasta toiminnasta:

 • Tampereen kirkkomusiikkipiiri järjestää perinteisesti tammikuun viimeisenä viikonloppuna kaksipäiväisen kuorokurssin. Tapahtumalla on vuosikymmenten perintet. Kurssi kokoaa alueen eri kuoroista tyypillisesti noin 70–80 osallistujaa. Kurssi toteutetaan leirikeskuksessa ja päättyy sunnuntaina messuun, jossa suurkuoro on mukana.
 • Kolme kirkkomusiikkipiiriä järjestää yhdessä viikon mittaisen kuorokurssin Karkussa. Kurssi on tarkoitettu kaikenikäisille ja siellä on mahdollisuus osallistua muun muassa suurkuoroon, kamarikuoroon ja laulutunneille.
 • Alueelliset laulujuhlat ovat keränneet runsaasti laulajia, laajasti yleisöä ja luoneet iloista yhdessäoloa eri puolilla maata. Esimerkkitapahtumina Häme-Uudenmaan laulujuhlat, Etelä-Pohjanmaan Kuorot kohtaa -tapahtuma ja Varsinais-Suomen Kevätlaulajaiset Turun Tuomiokirkon portailla.

Millaista on innostava ja kiinnostava kirkkomusiikkipiirin hallitustyöskentely?

Kirkkomusiikkipiirin hallintoa hoitaa luottamustehtävä hallitus, jossa on mukana alueen kanttoreita ja kirkkomusiikkiharrastajia. Aktiivinen ja innokas hallitustyöskentely voi luoda kirkkomusiikkipiirin alueelle paljon hyvää. Kirkkomusiikkipiirien hallitusten jäsenet jakoivat toisilleen ajatuksia siitä, millaista on jyvä ja kiinnostava hallitustyöskentely. Todettiin muun muassa, että

 • kanttorien rooli on tärkeä, kanttoreita toivotaan aktiivisesti mukaan hallitustyöskentelyyn
 • kaikenikäisiä mukaan toimintaan niin hallituksessa kuin tilaisuuksissakin
 • monet toivovat, että hallituksen jäsenet vierailisivat alueen musiikkiryhmissä esim. niiden vuosikokouksissa
 • hallitus voi ja saa mielelläänkin olla myös mukavaa yhdessäoloa ja virkistystä
 • puheenjohtajan ja sihteerin rooli on tärkeä
 • vuosikello on hyvä toiminnan suunnitelman tuki
 • kokousosaamista tarvitaan (valmistelu, kokouksen vetäminen, pöytäkirja, jatkotoimenpiteet), samoin hyvää perehdytystä uusille
 • aktiivinen tiedottaminen riittävän ajoissa, piirin toiminnan tutuksi tekeminen sekä vuorovaikutus ja osallistaminen ovat tärkeää

Mitä jatkossa?

Zoom-sovelluksessa toteutettu verkkoseminaari onnistui mukavasti ja osallistujat toivoivat jatkoa seminaareille verkossa. Tulemme järjestämään niitä siis myös jatkossa eri teemoilla.

Haaste:

Seminaarissa todettiin muun muassa, että vuosikello on hyvä toiminnan suunnitelman tuki. Millainen on sinun yhdistyksesi vuosikello? Kootaan erilaisia vuosikelloja toinen toistemme nähtäväksi! Lähetä oman yhdistyksesi vuosikello osoitteeseen skml@skml.fi

Kirkkomusiikkiliiton toimiston vuosikello 2020 löytyy tästä.

Tutustuttavaksi:

Osallistaminen mainittiin verkkoseminaarissa hyvän toiminnan piirteenä. Mitä se on ja miten yhdistys voi osallistaa ihmisiä? Tässä pari videovinkkiä:

1) Mitä osallisuus on ja miten sitä edistetään?
https://www.youtube.com/watch?v=T5PUgtFihuw&feature=youtu.be
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama video valottaa osallisuuden teoriataustaa, osallisuuden osa-alueita ja keinoja edistää osallisuutta.

2) Nuorten osallisuus ja yhdenvertaisuus palokunnassa
https://vimeo.com/195632637 (osa 1)
https://vimeo.com/195636980 (osa 2)
SPEK:n verkkoseminaaritallenne kertoo siitä, mitä osallisuus on ja kuinka vapaapalokuntatoimintaan on tuota osallistamista. Ollaan kaukana kirkkomusiikista, mutta samalla voi tuuletella vapaasti ajatuksiaan siitä, miten nämä asiat toimisivat kirkkomusiikin toimintakentällä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart