Lappi

Lapin kirkkomusiikkipiiri

Pj. Elina Koivusalo (koivusaloe(at)gmail.com,  050 492 7064)
Siht. Sirkka-Liisa Räisänen-Telkki (sirkkaliisa.telkki(at)hotmail.com, 0400 500 803)

lapinkirkkomusiikkipiiri.yhdistysavain.fi

Lapin kirkkomusiikkipiirissä jäsenmäärä on pysynyt pari viime vuotta lähes samana, mutta kehitystä positiiviseen suuntaan on tapahtumassa. Vielä tänä vuonna saanemme uuden jäsenkuoron, kun rekisteröintiasiat on ensin saatu valmiiksi. Tämä on hyvä lisä joukkoomme. Muutenkin odotamme toiminnan virkistyvän seuraavien Lapin kirkkomusiikkijuhlien lähestyessä v. 2015 keväällä.

Ottaen huomioon alueemme laajuuden, yhteisiä, koko piirin käsittäviä, säännöllisiä tilaisuuksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa kevät- ja syyskokousten yhteydessä. Nämä tilaisuudet ovat kuorokursseja, mutta olemme alkaneet kutsua näitä myös Toimintapäiviksi.

Koulutus sisältää lauluäänen kehittämistä, uusien laulujen stemmaharjoituksia ja esiintymistekniikkaa. Päivän päätteeksi olemme järjestäneet yleisölle avoimen Iltamusiikkitilaisuuden paikkakunnan kirkossa. Kuorolaiset ovat olleet erittäin innostuneita. Samoin yleisö kiitollista.

Tällä hetkellä Lapin kirkkomusiikkipiirin alueella toiminta on keskittynyt pääasiassa suurempien asutuskeskusten kuten Kemi-Tervola, Tornio-Ylitornio, Rovaniemi ja Kemijärvi alueille. Alueella on 13 aikuisten kuoroa ja 7 lapsi- ja nuorisokuoroa.

Lapin kirkkomusiikkipiirin toiminta-alue on Suomen laajin. Etäisyydet pohjoisesta eteläisimpään paikkakuntaan ovat ‘varsin pitkät’, yli 500 kilometriä. Tällä emme mitenkään mahtaile, mutta tämä selittänee joukkomme harvalukuisuuden. Pohjoisen ihmisen periksiantamattomuudella ja sitkeydellä haluamme kuitenkin kantaa ‘kortemme kekoon’ Luojamme antamissa puitteissa.

Me Lapin ihmiset olemme pyyteettömiä puurtajia jokainen omassa kuorossamme. Kuoromme rikastuttavat seurakunnan musiikkielämää kauniilla laululla ja musiikilla sielläkin, missä ‘huippuartisteja’ harvoin näyttäytyy. Myös esiintymiset yhdessä lapsikuoron kanssa ovat tuoneet kirkkosaliin kiitollisia kuulijoita. Kuorojemme tärkein tehtävä on välittää hyvää sanomaa lähimmäisillemme. Tätä työtä teemme sydämestämme.

Hilkka Eronen, puheenjohtaja

Lapin piiristä osallistui kolme joukkuetta Virsikisaan

Lapin kirkkomusiikkipiirin piirikisaan 29.3.2014 Rovaniemellä osallistui 3 joukkuetta: Ounas Rovaniemeltä, Sävelsisaret Torniosta ja Virsistä voimaa Muoniosta.

Kisan voitti Virsistä voimaa joukkue. Kisa käytiin hyvässä ja rehdissä hengessä. Virsikisa sinänsä todettiin mielenkiintoiseksi ja innostavaksi tapahtumaksi ja toivottiin, että jatkoa seuraisi lähitulevaisuudessa.

Kisaan osallistuneet Rovaniemen ja Tornion joukkueet sekä Lapin kirkkomusiikkipiiri toivottavat Virsistä voimaa-joukkueelle onnea ja siunausta Turussa järjestettävään finaaliin.

Virsikisan pronssia Lapin piiriin – treenejä jopa skypettäen

Iloisina ja hyvillä mielin otimme vastaan uutisen muoniolaisen Virsistä Voimaa joukkueen sijoittumisesta pronssille 17.5.2014 Turussa käydyssä finaalissa. Sydämelliset Onnittelut menestyksestä!

Joukkueessa kilpailivat Johanna Soutukorva, Susanna Soutukorva ja Eila Kuosmanen. Kisa oli tiukkaakin tiukempi, kun kolmen kärkijoukkueen piste-erot olivat niukimmat mahdolliset. Urheilupiireissä sanotaan, että hopea hävitään mutta pronssi voitetaan.

Joukkueen pronssi tuntuikin ‘melkein’ voitolta. Kultaa voittanut joukkue tuli Pohjois-Pohjanmaan piiristä, Haukiputaalta – melkein ‘naapurin’ poikia Lapin vinkkelistä katsoen. Lapin piirin puolesta lämpimät Onnittelut heille sekä Keski-Pohjanmaan piirin hopeajoukkueelle.

Kuten Johanna Soutukorva kisan alla kertoi, joukkue oli heti piirikisan voiton jälkeen alkanut määrätietoisesti valmentautua finaalia varten. Kullekin kolmelle oli jaettu omat vastuualueensa. Virsien taustatietoja selvitettiin huolella kirjoista ja netistä. Tentattiin toisia joukkueen jäseniä itse keksityillä kysymyksillä. Harjoiteltiin jopa Skypen välityksellä.

Tämä huolellinen valmistautuminen tuotti sitten tulosta ja sai palkkionsa valtakunnan arvokkaassa pyhätössä, Turun Tuomiokirkossa.

Vaikka ensimmäinen aikuisten virsikisa alkumetreillä lähti hieman vaisusti liikkeelle, niin edistyttäessä seurakuntakisaan alkoi jo viritä innostus ja piiritasolle päästessä kilpailijoitten tunnelmat olivat korkealla.

Rovaniemen piirikisa käytiin hyvässä ja rehdissä hengessä ja kilpasiskot kannustivat Turkuun lähtijöitä. ‘Tämähän on tosi mielenkiintoista ja mukavaa’ ja ‘Tulisipa pian jatkoa’ olivat yhteiset kommentit hymyssä suin.

Hengelliset laulut ja virret ovat meille kuorolaisille toimintamme ydin – niin hyvä asia, että virsistä voi vaikka kisailla.

Hilkka Eronen
Lapin kirkkomusiikkipiirin pj